Showing posts with label nasihat. Show all posts
Showing posts with label nasihat. Show all posts

Thursday, April 13, 2017

Tanda kasih.




Bahagiaku bukan kerana memiliki segalanya,
tapi kerana bersyukur dengan apa yang ada.

Bahagiaku bukan kerana emas permata,
tapi kerana punya cinta & kasih sayang keluarga yang dijaga.

Bahagiaku bukan kerana aku sempurna,
tapi kerana aku belajar menjadi yang terbaik apa yang aku bisa.

---


Sungguh,
kita takkan merasa bahagia hingga mampu
menikmati, mensyukuri, menghargai
dan menjaga segala kurniaNya.






Ya Allah
atas rasa syukur ini,
kurniakanlah kami kebahagiaan untuk selamanya
didunia & akhirat




Aminn --





Thursday, February 23, 2017

Beauty.



 I love deep thinkers.
People who see more than a blue sky, more than green grass,
more than a beautiful storm,
and a starlight night.
But rather they see the Creator and His beauty and perfection in everything they see
and it increases their love for Him.


---

"Indeed, in the creation of the heavens and the earth and the alternation of the night and the day are signs for those of understanding." [3:190]

------






O' Allah, make us people of reflection, of deep thought and humility.










p/s : Alhamdulillah a'la kulli hal



Wednesday, November 23, 2016

Niat.




You know,
I get the feeling that a lot of people often forget that our reward is with Allah.

People get worked up because they cannot see the reward of their good deeds in this Dunya and they fail to realize that the reward for the good they do is with Allah. He will reward us when necessary and in His own way with what is best for us, and insyaAllah with Jannah.

Everyone needs to stop looking for rewards in the Dunya.
You are nice to someone but they are not nice back?
Don't give up.





Your reward is with Allah.
We don't do things for the people, we do them for the sake of Allah.

It is about our intentions. So much can be changed into ibaadah just by reforming our intentions. Example, we go to school and study. Not just so we can get an education and to please our parents but also to be educated enough to earn a halal income in the future, to support our families and to spend and give in charity.


---

Everything is about intentions.


And the beautiful thing about intention is that they are just between us and Allah.
People don't know our intentions. They can guess but only Allah knows. Sincerely.













p/s : May Allah bless.




Monday, March 28, 2016

Refleksi.

Assalamualaikum.


Found this on facebook.
So i would mind to share as i thought the message was so deep.


Video ini sekadar memberi kesedaran bahawa memang ada segelintir masyarakat kita yang diuji sebegini iaitu kurang pengetahuan agama. Tujuannya supaya adanya perubahan agar generasi seterusnya lebih baik memahami agama. Stricly, this video was not intended to discredit of any party. 




"Apa itu rukun islam?"


Soalan ni mungkin mudah bagi sesetengah orang.
Tapi cuba tengok realitinya apabila ditanya soalan sebegitu?
Tidak risaukah kita akan generasi anak cucu kita yang mendatang?
Mahukah kerana kita, mereka jauh dari islam?



refleksi diri.

RUKUN ISLAM.

ramai yang hafal tapi tak faham.



Allahu *teardrops







p/s : No guts, no glory. No legend, no story.




Tuesday, March 22, 2016

Sahara kehidupan.

Assalamualaikum.


"Siapa yang tidak minum dari lautan pengalaman,
ia akan mati kehausan di sahara kehidupan.

Kehidupan adalah sebuah sekolah,
masa adalah gurunya,
pengalaman adalah kematangannya.
 
- Ustaz Ahmad Dusuki Abd Rani






p/s : mengerti bagi yang mengetahui.





Thursday, March 10, 2016

Ikhlas.

Assalamualaikum.




Moga Allah redha.









p/s : Jumaat.Sabtu.Ahad.Isnin.


Saturday, February 27, 2016


Assalamualaikum.



Kadang-kadang ada benda-benda baik yang kita buat, biar senyap-senyap je.
Tak perlu sebarkan sangat.
Sebab sekarang ramai yang suka masuk campur urusan Tuhan - menilai niat hati orang.


Sepertimana kata hukama,

"Sorokkanlah amal kebaikanmu umpama kau menyembunyikan keburukanmu."

Moga Allah redha.



p/s : First time 'tsalah tido'. Sakit aihh :(





Thursday, February 11, 2016

Day #42

Assalamualaikum.



If someone hurts you,
make a promise to yourself and to Allah SWT
that you will never do the same thing to someone else.

Then, pray for that person.

Because praying for someone helps you come to terms
with what they have done.
 and helps you get over it.

It allows you to suppress your ego.
You can't control other people
You can only control yourself and your reactions.

Make sure your actions will be an evidence for you
not against you,
on the Last Day.


'Biar orang buat kita. Jangan kita buat orang'


Moga Allah redha.







p/s : Catatan perjalanan kehidupan #asmilethatcovershatteredheart





Tuesday, December 29, 2015

sebuah cerita.


Assalamualaikum and hye!


A story about perception! :)


Seorang kanak-kanak perempuan sedang memegang dua (2) biji epal
Ibunya menghampiri dan meminta.
"Boleh bagi ibu sebiji epal tu?"
Kanak-kanak tersebut melihat sejenak muka si ibu
lalu menggigit sedikit sebiji epal dan seterusnya menggigit sebiji epal yang satu lagi.
Ibu tersebut hanya tersenyum melihat gelagat anaknya
walaupun jauh disudut hatinya ada perasaan kecewa.

Tidak lama selepas itu
kanak-kanak tersebut menyerah sebiji epal tersebut kepada ibunya sambil berkata
"Nah.. Ibu ambil yang ini kerana yang ini lebih manis!"



Faham? Tak faham? Buat-buat faham. Hahahaha #lol

Jadi, tidak kira siapa anda
berapa banyak pengalaman serta pengetahuan yang ada
jangan terus membuat keputusan
menjatuhkan hukuman
yang tersirat kita tidak pernah tahu

Apa yang kamu lihat tidak semestinya apa yang kamu sangka :)









p/s : #resepiwajibbelajarsoon #masterchefathirahchehusin #lol




Monday, December 28, 2015

Akal berfikir, hati mentafsir.


Assalamualaikum dan hye!






Hidup adalah satu perjalanan yang panjang..
Hujungnya sejauh mata memandang..
Adakala laluannya makin payah..
Sedang kaki kita mula lelah..
Dan langkah kita makin lemah..

Hanya hati yang sarat dengan keyakinan terhadap janji dan rahmat Allah sahaja yang akan kekal kuat dan tidak pernah merasa sendiri.. 

Hakikatnya hidup ini sebuah persinggahan..
Persinggahan pada sebuah perjalanan..
Demi menuju hari akhirat..

Moga Allah redha.
















p/s: sembilan persepuluh rezeki itu datangnya dari perniagaan.









Tuesday, December 15, 2015

Hadith ke-40 - Zamerul Mohd Noor

Assalamualaikum.





Sejak kebelakangan ini, ibadah umrah sudah menjadi trend melancong.
Ia satu budaya melancong bentuk baru atas nama umrah Ibadah.
Ramai umat islam mengangap melancong cara ini adalah yg terbaik kerana ibadah ini serampang dua mata.

Daripada Anas bin Malik r.a. berkata, telah bersabda Rasulullah  
 
“Akan datang ke atas manusia suatu zaman di mana ketika itu orang kaya mengerjakan ibadat haji untuk makan angin dan orang yang mempunyai pendapatan sederhana untuk berniaga, dan para ulama kerana riak dan sum’ah manakala orang yang fakir pula mengerjakan haji kerana sambil meminta-minta.”
(Hadith riwayat Ibnul Jauzi di dalam Mutsirul Gharam)

Secara umumnya para tetamu Allah tergolong kepada tiga kategori;

Tetamu yang dijemput dengan rahmat dan keredhaanNya
Tetamu yang diterima dalam keadaan kemurkaanNya.
Tetamu yang diterima tetapi tidak jelas kedudukannya.

Pergi dalam keadaan "TETAMU" tetapi keseronokan membeli, bangga,
riak takabur dengan menunjukan ibadah perbuatan,
menunjukan amalan setiap masa di facebook.

"Alhamdulillah selesai usung jenazah pergi ke perkuburan baqi."
"Alhamdulillah selesai qatam Quran."
"Alhamdulillah selsai 1000 wirid"

Untuk apakah update setiap masa? apakah itu? 
Berselfie di kaabah?
Yes xsalah tetapi dimana sensitiviti kita?

Tahukah kita semua, Nabi Muhammad saw pernah lalu, berlakunya peristiwa isra mikraj,
di masjid nabawi ada rumah nabi, di mana hormatnya kita kepada MANUSIA TERAGUNG?

Beribadahlah umrah seikhlas hati, perbanyak amalan.
Jangan jadikan ibadah umrah seperti wartawan facebook yg sedang berperang hanya membawa kamera. 
Pergi sana nk bergambar atau cari sebanyak mungkin pahala?

Biar nanti di akhirat Allah tunjuk 1 per 1 macam slideshow amalan kita disana,
Allah yg rekodkan untuk kita, tak miss 1 pun.
Biar catatan amalan malaikat yg catit.
Kita pergi kerana ibadah dan peroleh pahala. 

Kalau pergi nak cari gambar, kita akan dapat gambar,
pergi cari dosa akan dapat dosa,
cari pahala, berlimpah ganjaran pahala yg kita perolehi dari-Nya.
InsyaAllah.

Maafkan saya. maafkan saya, maafkan saya.
Zamerul Mohd Noor 
(bakal penghuni neraka dan cuba nak ke syurga)


Tidak salah bergambar, biar niat mengerjakan ibadat jadi keutamaan, bukan beribadat terus post ke fb dengan bagitahu semua orang apa yang dibuat. boleh bergambar, balik ke tanah air. ceritakan lah kepada rakan-rakan supaya terdetik memberi inspirasi menunaikan ibadat umrah haji.


p/s : Allah Allah Allah...


Monday, November 23, 2015

Journey named life

Assalamualaikum.

Scrolling facebook home posts
Zass!
Found this sort of notes
Jadi aku edit-edit touch up sikit since the notes are nice to share
Untuk diabadikan dalam blog ini lah
supaya nanti bila mood tak berapa nak bersyukur tu datang,
boleh la re-read balik bagi insaf
=='


Kehidupan bukan untuk dipertandingkan
Siapa lebih cepat bernikah
Siapa lebih cepat menjadi ibu ayah
Siapa lebih cepat bersalin
Siapa lebih lama menanggung sakit bersalin
Siapa lebih ramai anak
Siapa lebih mewah
Siapa lebih berjaya mempunyai anak hebat



Hidup ini sebuah perjalanan
Sebuah fasa ujian
Dari alam roh ke alam rahim,
singgah sebentar di dunia mengumpul bekalan untuk ke barzakh
sebelum ke mahsyar untuk dihitung segala amalan
.....................
Penentu syurga atau sebaliknya



Hidup ini merupakan sebuah ujian
Letak hati pada Tuhan, agar yang lain tidak menjadi bebanan

Maka, diantara nikmat-nikmat Tuhanmu,
nikmat yang manakah hendak kau dustakan?

Moga Allah redha.





p/s : can't wait for this weekend! 

Tuesday, March 10, 2015

penghargaan.

Assalamualaikum.

Bila orang tolong, jangan lupa ucap

"Terima kasih."

Dengan senyuman :)

Ringan-ringankan mulut. Manis-maniskan wajah. Perlu fahami setiap naluri ada keinginan untuk dihargai.

Credit owner, Hanis Zalikha.

p/s : Dah kau kenapeee malas sangat?

Thursday, March 5, 2015

reunion.

assalamualaikum.

'Banyak kali saya nak komen sesuatu yang sensitif tetapi saya tidak jadi post dan delete. Hidup di dalam dunia maya ini bukan hanya pentingkan apa yang kita fikir dan rasa, ia adalah satu masyarakat dan kita perlu belajar beradab. Ia sama seperti dalam hidup sebenar. Adab dan jangan biadap. Ia menunjukkan kita di dalam hidup sebenar dan apa yang ada di dalam kepala hotak dan hati kita. Ia menunjukkan siapa kita.'




Ehh dah lama tk tulis blog. Ehh

Wednesday, April 4, 2012

hukum merenjis.

assalamualaikum and hyee :)

soalan ; apakah hukum merenjis beras ke atas pelamin pengantin?
jawapan ; harus jika keduadua pengantin adalah ayam.
[UstazAzharIdrus]

gambar sekadar hiasan.

teheee. ringkas dan padat ustaz azhar bagi. so, takpayah la nak merenjisrenjis bagai haa. siap akad, buat majlis doa kesyukuran secara sederhana and then, done. 

p/s ; mind setting for the study.

Tuesday, April 3, 2012

sort of note.

assalamualaikum and hyee! 

bekunya air mata kerana kerasnya hati
kerasnya hati kerana banyaknya dosa
banyaknya dosa kerana berpanjangan anganangan
panjangnya anganangan kerana cintakan dunia.
[Imam AlGhazali]

comel kan? :)
p/s ; on the way of learning to be a good housewife. pheww =='